CNG tudástár

CNG lexikon

Biogáz

A biogáz oxigén hiányában a szerves anyagok bomlása során keletkezik. Ez a megújuló (energiaforrások közé tartozik, mint a nap-és szélenergia. Továbbá, a biogáz előállítható regionálisan rendelkezésre álló nyersanyagokból és az újrahasznosított hulladékból. Környezetbarát és CO2 semleges.

A biogáz előállítható anaerob erjesztéssel vagy biológiailag lebomló anyagok, mint a trágya, szennyvíz, kommunális hulladék, zöld hulladék, növényi anyag, és a növények felhasználásával. A biogáz elsősorban a metánt tartalmaz (CH4) és szén-dioxid (CO2), és lehet benne kis mennyiségű hidrogén-szulfid (H2S), nedvesség és sziloxánsokat.

A gázok metán, a hidrogén, és szén-monoxid (CO) elégethetők vagy oxidálhatjuk oxigénnel. Ez lehetővé teszi, hogy a biogázt használható üzemanyagként. A biogáz üzemanyagként használható bármely országban, bármilyen fűtési célra, például főzésre. Alkalmas anaerob rothasztókban egy gázmotorral átalakítani az energiát villamos energiává és hővé. [2] A biogáz tömöríthető, ugyanúgy, mint a természetes gáz, így hasznosítható gépjárművekben. Az Egyesült Királyságban például a becslések szerint 17%-kal részesedik mint gépjármű-üzemanyag. A biogázt is meg kell tisztítani, és a belső égésű motorok hajtóanyaga lehet. Ez a biometán.
A biogázból nyert metán tartalom, melyben szennyezők már nincsenek és az inert, más néven CO2 tartalom is nagyrészt eltávolításra került. Járműhajtásra elegendő, ha 75 % feletti metántartalom áll rendelkezésre.

CNG jármű

15 liternél alacsonyabb méretű szükség benzintartállyal rendelkező, elsősorban CNG üzemű autó.

Tri-fuel jármű

Olyan CNG bi-fuel jármű, amely benzin rendszere flexfuel-szerűen akár E85-ös etanollal is képes üzemelni.

Földgáz jellemző összetétele

Metán CH4 70-90%
Etán C2H6 0-20%
Propán C3H8
Bután C4H10
Szén-dioxid CO2 0-8%
Oxigén O2 0-0,2%
Nitrogén N2 0-5%
Kénhidrogén H2S 0-5%
Ritka gázok A, He, Ne, Xe

LNG

Cseppfolyósított gáz vagy LNG földgáz (elsősorban metánból áll, CH4), amelyet átalakítanak folyékony halmazállapotba a tárolás vagy a szállítás megkönnyítésére.
A gáz először extrahálják, majd a feldolgozó üzembe szállítják, ahol azt kondenzátumai eltávolításával tisztítjuk, mint a víz, olaj, iszap, valamint egyéb gázok, mint a CO2 és HS. A gáz ezután szakaszokban lehűtjük, amíg cseppfolyósodik. LNG-t végül tárolják, s így betölthetővé és szállíthatóvá válik.

CNG

A sűrített földgáz, a kielégítő energiasűrűség kedvéért 200 báros nyomáson tárolt gáz, túlnyomó részt (90-99 %) metán (CH4) tartalommal (a gáz tartalmaz általában még etánt (C2H6), propánt (C3H8), butánt (C4H10), szén-dioxidot (CO2) és nitrogént (N2) is). Figyelem! Ez a gáz nem az autógázként (LPG) emlegetett üzemanyaggal. A metán molekuláris képe miatt, azaz a legkisebb C/H aránnyal rendelkezik a szénhidrogének közül a legalacsonyabb CO2 kibocsátással ég, ráadásul az aromás tartalom hiányában szinte teljesen mentes a szilárd részecske képződéstől és a NOx fejlődés is elenyésző nagyságú.

BIOMETÁN

Mivel a biometánt (biogáz felcserélhetően) nevezzük metán, amely a nem-fosszilis eredetű, a keletkezett biogén anyag összetevője biogáz. Hogy mind a természeti és műszaki eljárások alkalmasak. Alkalmazzák a biometánt hő-és villamosenergia előállítására, bekapcsolhatják energiatermelési rendszerbe, illetve üzemanyagként használhatják járműveknél. Használat előtt és forgalmazónak kell előállított biogázt biometánná feldolgozni és különválasztani a többi gáztól.

A jóváhagyási “E” jel:

A jóváhagyási jel körbe írt nyomtatott, álló, nagy E betű és a betű után indexként írt szám a jóváhagyó államot határozza meg, egy vagy kétjegyű jelzőszám és a kiadásának alapjául szolgáló ENSZ-EGB előírás számjele, az előírás változatának számjele, továbbá egyéb jelzések.
A jóváhagyási jel méretéről, a mellette feltüntetendő egyéb jelzésekről és adatokról a vonatkozó ENSZ-EGB előírás, illetőleg a jóváhagyási jel használatát engedélyező határozat rendelkezik. A CNG-re tervezett alkatrészeken a nagy E betűt és az ország jelet az 110R karakterek követik. Az E jelet minden CNG üzemű járműbe épített alkatrészen fel kell fel kell tüntetni. Például a STAG-4 Plus ECU E jele E8 110R-00 4904 karakterekkel írható le.(Regulation 110R).

Nézzen utána CNG átalakítás során mi történik autójával. Tekintse meg a CNG autógáz rendszer árait! Tekintse meg a CNG üzemű flották előnyeit! 01 Használja CNG kalkulátorunkat autója fogyasztásának kiszámításához! Tekintse meg CNG átalakítás esetén lehetséges részletfizetési kondícióinkat! Olvasson a CNG rendszeréről! Ismerje meg munkánkat! Látogassa meg CNG webshopunkat! Keressen a CNG lexikonban! Tájékozódjon a CNG tartályokról! Galéria autógáz üzemre átalakított kocsikról.